jueves, 13 de octubre de 2011

Restaurants KM 0?

Un total de 59 restaurants poden lluir des d'aquest moment el distintiu quilòmetre 0. Han estat seleccionats entre un total de 80 candidatures un cop comprovat que compleixen amb els requisits que exigeix Slow Food.

La comunitat més representada segueix sent Catalunya amb vint establiments, seguida del País Basc.

Amb aquest projecte es pretén contribuir a mantenir el teixit econòmic agroalimentari local, i a potenciar als productors compromesos amb la biodiversitat i a defensar la cuina de temporada.

Per Slow Food Espanya el projecte km 0 permet vincular el millor de la nostra tradició gastronòmica i culinària amb els aliments locals i amb la producció biosaludable

Criteris perquè un plat sigui considerat "quilòmetre 0":
Añadir leyenda


·         Que un 40% dels ingredients siguin locals, incloent l'ingredient principal. Això implica que el restaurant els compri directament al productor, i aquest els hagi produït a menys de 100 quilòmetres.

·         El 60% dels ingredients restants hauran de pertànyer a l'Arca del Gust o bé ser Baluards o tenir certificació ecològica.

·         Cap plat podrà tenir aliments transgènics o animals que hagin menjat transgènics.

Normes per al restaurant:

·         Perquè un restaurant pugui entrar a la guia ha de tenir, almenys 5 plats "quilòmetre 0" durant tot l'any.Aquests plats poden estar distribuïts a la carta, en un menú, en recomanacions, suggeriments, etc..

·         Durant tot l'any el restaurant haurà de comprar, com a mínim cinc productes de l'Arca del Gust d'Slow Food, de forma constant i mitjançant la presentació de factures, acreditarà el seu ús quotidià.

·         Haurà comprar, com a mínim, a cinc productors de tipologia diferent, que estiguin establerts a menys de 100 km del restaurant. Com a mínim, un d'aquests haurà de produir verdures.

·         El restaurant lliurarà al convivium d'Slow Food més proper, la fitxa de dades, en el termini requerit per Slow Food Espanya.

·         El restaurant que presenti la seva candidatura per primera vegada haurà d'acreditar el compliment dels requisits d'aquest document, com a mínim tres mesos abans del lliurament de la fitxa de dades.


Tipologia de productors amb criteris de de producció:

·         Forners: Que utilitzin farines ecològiques nacionals, de varietats antigues de gra. Que utilitzin llevat mare i receptes tradicionals de la zona.

·         Xarcuters: s'utilitzaran productes ecològics (amb certificació o sense) i sense additius.

·         Viticultors i óleocultors: Seran respectuosos amb el medi ambient i utilitzar varietats autòctones.

·         Formatgers (també per a altres productes lactis): Utilitzaran llets procedents d'animals alimentats sense transgènics i animals procedents del propi ramat que pasturin i que mengin productes ecològics.

·         Ramaders: Produiran de forma ecològica, sense aliments transgènics per als animals.

·         Compra directa a productors de fruita i verdura: produiran de forma respectuosa amb el medi ambient (amb certificació ecològica o sense).

·         Per al peix: haurà de procedir de pesques sostenibles (mirar annex d'arts de pesca permeses), (mirar annex de llista d'espècies en risc d'extinció que no estan permeses en plats de Km 0).

·         Altres: sal, sucre, xocolata, Arca del Gust, etc..

Per més informació: http://slowfood.es/

No hay comentarios:

Publicar un comentario